DCA-Markets introduceert spot- en termijnprijzen uien

DCA-Markets introduceert DCA spot- en termijn prijzen uien

LELYSTAD – DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, start vanaf 13 november 2019 met de DCA-notering Spotprijs Uien© (DCA-SU). Dit is een gewogen gemiddelde waarde van gele uien, gebaseerd op de beursnoteringen van Goes, Middenmeer en Emmeloord.

De DCA Spotprijs uien wordt elke donderdag vastgesteld gedurende het seizoen waarin de onderliggende noteringen bekend worden gemaakt. Het betreft een van-tot (hoog-laag) prijs.

Op basis van de berekende spotprijzen worden eveneens per 13 november iedere week termijn (of forward) prijzen voor de uien (DCA-SUF) berekend. Voor alle resterende maanden in het seizoen wordt zo een prijs berekend voor levering van die uien op de laatste donderdag van die betreffende maand. Dat betekent dat bovenop de spotprijs een bewaarvergoeding van 0.175 euro wordt toegepast voor elke week die nog resteert tot levering in die betreffende forward maand.

‘DCA-Markets spant zich al jaren in voor het transparant maken van markten voor agrarische producten aldus René van ’t Riet van DCA-Markets. Dat doen we nu weer door een DCA-Spotprijs voor gele uien te berekenen die representatief is voor heel Nederland en daarmee bepalend is in Europa.

Op basis van deze spotprijs worden de termijnprijzen bepaald die in één overzicht de markt laat zien voor levering later in het seizoen, de termijnmarkt van uien zeg maar. Partijen hebben hier houvast aan en kunnen besluiten tegen deze onafhankelijk prijs onderling af te rekenen.’

Bent u nieuwsgierig hoe wij als DCA bovenstaande aanpakken en begeleiden? Of wilt u eens met ons sparren om soortgelijke uitdagingen binnen uw bedrijf of sector op te lossen? Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl.