Eén jaar DCA Gouda en Edam notering

Een jaar geleden is DCA-Markets als Price Reporting Agent (PRA) begonnen met het noteren van Gouda en Edam foliekaas. De eerste notering voor Gouda bedroeg 2.730 euro per ton. Edam startte op 2.690 euro per ton. Gouda piekte aan het einde van het jaar op 3.220 euro en Edam zat daar vlak achteraan. Mooie prijzen voor boeren en producenten.

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat de hele valorisatie van zuivel op veel lagere prijzen plaatsvindt. Voor Goudse en Edammer foliekaas heeft dat geresulteerd in een snelle daling naar prijzen van rond de 2.400 euro per ton. In korte tijd ruim 20% lager.

Niemand die deze crisis heeft kunnen voorzien, maar het eerste jaar van de DCA kaasnotering is daarmee waarschijnlijk het meest turbulente ooit. Juist in turbulente markten is er behoefte aan houvast. En dat biedt een PRA door ook in deze perioden prijzen te blijven publiceren. Iedereen, ook partijen die even geen handel doen, kunnen de markt en de prijsontwikkelingen blijven volgen. En kunnen daardoor hun posities en risico's blijven managen.

Een PRA neemt onzekerheid weg die anders zou toenemen en zou leiden tot uitstelgedrag en toenemende spreads en dus uiteindelijk voor weer minder handel.

Na de succesvolle start in de Goudse en Edammer markt is ondertussen het aantal zuivelnotering van DCA-Markets uitgebreid met noteringen voor Cheddar, Mozzarella, magere- en volle melkpoeders, weipoeders en boter. Samen met de noteringen voor rauwe melk, concentraat en room is daarmee de valorisatie van melk voor een groot deel in beeld gebracht.

Bent u nieuwsgierig hoe wij als DCA bovenstaande aanpakken en begeleiden? Of wilt u eens met ons sparren over het gebruik van benchmarks in uw ‘supplychain’. Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl