Aanpassing prijs fritesgeschikte aardappelen (PAT-Index)

Een aantal jaar geleden heeft DCA-Markets de PAT-Index ontwikkeld. Dat is een referentieprijs voor frites geschikte aardappelen.

Elk oogstjaar wordt de PAT-Index aangepast aan de omstandigheden van de markt en van het seizoen. Voor oogst 2020 is de rassenselectie en de weging iets aangepast. De exacte specificaties staan op de website van Boerenbusiness: www.dca-markten.nl/PAT-index.pdf

De prijs wordt doorlopend berekend uit de transacties die de verwerkende industrie en de handel in Nederland verplicht opgeeft aan de Brancheorganisatie Akkerbouw. Al die transacties worden teruggerekend naar de norm van fritesgeschikte aardappelen, 40 millimeter opwaarts voor levering binnen een maand. 

De basis van de PAT-index is dus gedane handel die de sector verplicht rapporteert. En daarmee is het een uitstekende indicatie van de markt voor fritesgeschikte aardappelen. En daarmee is het dus ook een hele goede prijs of benchmark om afspraken op te maken. Tussen teler en afnemer bijvoorbeeld. Of om de prestaties van een pool mee te vergelijken. Dat zijn de bekende voordelen van een benchmark zoals DCA-Markten die maakt als zogenaamde Price Reporting Agent (PRA). 

De PAT-Index is voor iedereen toegankelijk met een gratis Boerenbusiness account.

Bent u nieuwsgierig hoe wij als DCA bovenstaande aanpakken en begeleiden? Of wilt u eens met ons sparren over het gebruik van benchmarks in uw ‘supplychain’. Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl