Prijsontwikkeling baalprijs uien

En van de noteringen die DCA-markets maakt is de DCA notering Baalprijs Uien. Hoe we dat doen kunt u hier lezen: nieuwe-opzet-dca-notering-baalprijs-ui

Baalprijzen zijn de prijzen waarvoor verpakkers hun uien verkopen aan exporteurs en aan de Retail. De uien baalprijzen hebben een bewogen half jaar achter de rug, met name het corona virus heeft zijn impact gehad. 

Toen het corona virus in Europa uitbrak sloeg de schrik bij veel mensen toe. De beelden van consumenten die in de supermarkt pakken WC papier en voedsel uit blik insloegen staan inmiddels in het collectieve geheugen gegrift. Blijkbaar zijn uien ook een product die men inslaat tijdens een pandemie. In heel Europa ontstond er in de supermarkten vraag naar Nederlandse uien. Omdat Nederlandse exporteurs en verpakkers deze vraag niet bij konden houden stegen de baalprijzen in korte tijd met 50%. 

De stijging was goed zichtbaar in de DCA notering Baalprijs Uien. In week 11 was de gemiddelde baalprijs van de midden sorteringen uien (meest gangbare sorteringen voor supermarkten) 18 per 100kg.  Twee weken later stond de gemiddelde prijs op 27.50 per 100kg. 

Het hamstergedrag van de consumenten was een kortstondige reactie. Toen de ergste paniek was gaan liggen hadden de meeste Europese retail bestemmingen de voorraden goed gevuld met Nederlandse uien. Omdat hierdoor de vraag afnam zakten de baalprijzen in korte tijd weer terug naar een vergelijkbaar niveau als voor de corona uitbraak.

Aan het einde van het seizoen stegen de baalprijzen wederom sterk. De oorzaak hiervan was het tekort aan uien op de markt. Boeren verhoogde hun vraagprijzen waardoor verwerkers genoodzaakt waren om ook de baalprijzen te verhogen.  In week 25 werden de laatste baalprijzen van teeltseizoen 2019 door DCA gepubliceerd.. Met een prijs van 29 euro sloot het oogstjaar 2019 op een relatief hoog niveau.

Omdat teeltseizoen 2020 schoon aan een nieuwe seizoen begon lagen de eerst gepubliceerde baalprijzen (week 27) gelijk op het hoge niveau. van 32,50 Euro.

Naarmate er meer aanbod op de markt kwam en de vraag nog achterwege bleef zakten de baalprijzen. In week 32 stabiliseerde de baalprijzen waarna de DCA notering Baalprijzen Uien eindelijk in een rustiger vaarwater kwamen te liggen. Nu (week 36) worden ze verhandeld rond de 20 Euro.

Ook met deze notering maakt DCA markten transparant en geeft ze dus inzicht in de prijsontwikkelingen waar dat anders niet door iedereen inzichtelijk zou zijn.

Heeft u vragen over onze noteringen, wilt u hier misschien gebruik van maken? Of zou u in uw markt ook een notering willen hebben? Voor prijsreferentie of om contracten op af te sluiten en af te wikkelen. Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl.